Thursday, November 27, 2008

Kami rindu saat.......

kami rindu saat mengaji dengan atuk selepas sembahyang maghrib,

kami rindu saat 'senduk' nasi/hidang makanan time atuk nak makan,

kami rindu saat buat air teh untuk atuk minum pagi, petang dan malam,

kami rindu saat atuk jemput balik dari sekolah,

kami rindu saat atuk duduk kat beranda tunggu kami sampai,

kami rindu saat uwan masuk bilik tengah-tengah malam selimutkan kami ketika tidur,

kami rindu saat uwan cuba menakut-nakutkan kami ketika berjaga malam tak tidur-tidur,

kami rindu saat uwan masak kuih petang-petang,

kami rindu saat uwan temankan kami tunggu bas nak balik belajar,

kami rindu saat uwan tutup kipas dan bukak tingkap suruh kami bangun tidur,

kami rindu saat uwan berjoget-joget pujuk kami masa kami nangis,

kami rindu saat atuk buat lawak dan bercerita ketika duduk-duduk sambil hisap rokok,

kami rindu saat atuk pasang lukah dekat 'bonda',

kami rindu saat atuk balik dari beli barang kat 'Tikir'@ Bahau,

kami rindu saat atuk bagi duit belanja,

kami rindu saat uwan menjerit panggil balik petang-petang main kat rumah orang,

kami rindu saat uwan temankan kucing makan,

kami rindu saat uwan bawak kerusi malas keluar depan pintu untuk tidur,

kami rindu saat uwan 'libas' ayam yang suka memekak tengah-tengahari bute,

kami rindu saat uwan bangun jam 3 ke 4 pagi makan pastu basuh pinggan,(sori uwan,kiteorang memang malas dulu)

kami rindu saat-saat bersalaman peluk cium atuk & uwan,





kami rindu setiap saat, detik, waktu bernafas kami dengan arwah ATUK & UWAN......Al-Fatihah.

Wednesday, November 26, 2008

nasrun@akun main game...

haha...jeng jeng jenggg...(^_^)V


disebabkan tiada idea baru lagi muncul, ini je untuk bulan ini..diharap anda semua terhibur dan jangan lupe komen ye lepas tengok..hehe.tq.

video

Sunday, October 26, 2008

Balik kampung OKTOBER

Hari ini 26 OKTOBER 2008, jam 2 pagi..aku berada di kampung di hadapan laptop ude menghapdet blog ini..disini ade beberapa milestones nak berkongsi kepada sume org pasal balik kampung minggu ini...

1. Siang 25 OKT, pegi kenduri kawen anak Long Edah kt Pasoh 2...majoriti jemputan yang hadir adalah saudara-mara..tapi seperti biasa, kite x kenal orang...hehe

2. Nina masih sakit..malam ni makin lemah..suspecting 'ependiks'..esok nk bawak cek klinik.

3. Countdown besday UDE dekat ERA Bowling...sambil membaling bola boling...hehe

4. Esok celebrate besday Ude di kebun nya, planning wat picnic,bbq n potong kek kat sane...wahhh mesti best...(tidak ketinggalan AYONG yang menghapdet blog ni..hehe PEACE!!)

5. Ude beli mikrofon baru...yang bes nye dari dapor pun boleh nyanyi...wahhhhhh

6. Semua family ade kecuali Pak Long's n Pak Ngah's.

7. Sawah padi menguning cantik...indahnya kalau lah aku ade kamera DSLR ke...kan best..

Tu je kot wat mase ni..kalo sempat esok malam sambung lg..chow.

Friday, October 24, 2008

2 Tahun Berlalu...

SALAM.

ini adalah entry copy & paste dari blog kak leen sniri... sedikit dari full version of the real entry. lets see...

tarikh asal peristiwa ini is 22 Sept 2006.
tp akak update blog tu on 19 Sept 2008...

Friday, September 19, 2008.
2 tahun berlalu.


salam...

harus aku menaip kat sini kerana otak aku dah tepu. hehe. jari jemari pulak dah gatal2 tak tahu kenapa (padahal tahu... saje jek) lalu, dengan tak semena2nya, aku pun menghapdet blog ni dengan jayanya sbb cik baby aku tgh tdo dgn lenanya... yeyey.

hari ini, 2 tahun yang lepas adalah hari jumaat, sehari sebelum umat islam mula berpuasa, hari yang sgt2 menghibakan aku. masih. smpi sekarang. hari dimana salah satu orang2 yg aku sayang pergi meninggalkan aku dan semuanya...

haritu, masih segar dlm otak aku ni. bilamana, hari khamisnya semua family bergegas pulang setelah arwah minta dibaringkan dan dibawa naik ke atas... padahal, semasa sakitnya arwah, beliau tidak langsung mampu berbaring. tidur juga dlm duduknya... penyakit yg lambat dikesan, menyebabkan kami semua menerima berita buruk bahawa 'apa2' yg menular dalam tubuh arwah atuk aku berada ditahap yg tidak dpt dibuat apa2 lagi..

itulah kali pertama dibawa scanning, dan itulah berita pertama yg tidak langsung kami sangka2... maka bermulalah episode baru dlm hidup semua kami2 ini pulang setiap minggu semata2 mahu menghabiskan masa bersama arwah... yang kami tahu hanya bbrp bulan shj lagi...

kami tidak ralat. masa2 kami penuh bersama arwah. malah, semua sempat pulang dan bersama ketika nafas terakhir arwah dihembuskan... aku masih ingat, waktu subuh yg mengharukan itu.. pergi sudah arwah atuk kesayangan cucu2nya itu bersama dinginnya subuh..

aku masih ingat betapa pekat dan likatnya darah yg keluar dari mulut arwah... aku masih ingat menyapunya.. aku juga masih ingat dan tak sangka2 kerana wajah arwah kelihatan sgt basah dan muda... jernih sekali.. tak seperti wajahnya menahan sakit sepanjang waktu 'sakit'nya... merah, tua dan resah... aku tahu... arwah sgt sakit...

namun aku kotakan janji aku pada diri sendiri. yg aku tak mahu menangis di hari arwah pergi... itu sahaja yg mampu aku buat utk arwah dihari pemergiannya. aku redha... biarpun aku tak pernah lupa kepada liang lahad arwah dan melihat arwah diturunkan di hadapan mata...

dan peristiwa itu juga membawa kepada hijrahku yg bermula esok harinya... aku sangat2 bersyukur menjadi penonton utk hari itu...

utk arwah atuk yang alin sayang, semoga atuk sentiasa tenang disana...
alin sangat sayang atuk... =)

walaupun arwah pergi sebelum puasa, kami2 semua beraya dan terasa seperti arwah sentiasa ada dirumah... kami masih rasa hangatnya kehadiran arwah, walaupun suara dan jasad arwah tiada... kami mahu arwah gembira melihat kami =)

erm, sebab itu dalam Islam, kita digalakkan menziarahi org yg meninggal dunia. ia akan mendekatkan kita dengan Allah... itu sunat yg sgt dituntut.

hari ini juga, seorang lagi insan yg disayangi keluarga birasku pergi meninggalkan mereka... setelah sebulan di ICU...

more to read at blog akak tp dlm renovation.. later will share ok.

pay your visit here okay?
BLOG BALQIS

till next time =)

Wednesday, October 22, 2008

nuthing! by ayong (^_^)V

nuthing to say..aku mao balek kampung dis wik..hoye2x...

Monday, October 20, 2008

hoye...hoye... by ayong (^_^)

anyone....sesape yg ade gamba kenangan tu sile-sile la upload kat sini...ada cerita2 lawak keluarga ke, pangkah-memangkah ke, nasihat-menasihati ke, nak cerita perkembangan diri (pada mereka2 yang jarang pulang ke kampung tu kan..hurmmm terasa gak nie),hasil-hasil nukilan seni untuk dikritik sila-silakan.....mari kita riuhkan blog ini macam suasana di kampung...

"i'm still looking..looking..and looking."